04 december, 2006

Op mod højtiden og lidt filosofi

Tja, det er jo nok ikke til at slippe udenom, Julen nærmer sig. Jeg har fået et par forespørgsler på årets julebryg fra Bryghuset Markhaven. Svaret er kort, der er ingen. Jeg har en grundlæggende filosofi om at sæsonbryg er et reklamefænomen, og at det vi i denne tid drikker som julebryg smager lige så godt til januar. Det store problem med sæsonbryg er jo også planlægningen. Den skal brygges i oktober og være klar midt i december, men hvad så hvis den mislykkes? Tja, bottom line, ingen sæsonbryg fra Bryghuset Markhaven.

Derudover har jeg jo stadig 3 bryg der står til lagring (eftersom gæringen er slut). De 3 udestående er den efterhånden vellagrede Hvedebock, som var mistænkt for infektion. Den har nu stået i knap 3 måneder, og skal snart på flasker. Jeg har valgt at give den så lang tid på gærspanden (2. fermentering), som min tålmodighed tillod, for dels at sikre at den ikke er inficeret, og dels for at prøve at lagre på spand. Så er der krydderøllen med kommen m.m. den står stadig på primær gæringsspanden, og skal snart enten på flaske eller på 2. gæringsspand. Beslutningen tages snarest. Sidste skud på stammen er hvedeøllet. Den er lidt svær at smage på, da gærkagen/gærfløden i bunden af spanden er ret 'flyvende', eller lav flocculens, og dermed når op over taphanen i bunden af gærspanden. Jeg har kigget ned i alle 3 gærspande, og der er ikke noget der tyder på infektion. Jeg vender tilbage her på bloggen med en prøvesmagningsrapport om kort tid.

Derudover sker der ikke det store, tiden står i julens og arbejdets tegn, så der er ikke det store overskud til brygning. Desuden skal vi også have monteret vores maltmølle, før der kan blive brygget mere. Projekt maltmølle kan forhåbentlig sættes i gang i løbet af kort tid.

2 kommentarer:

Anonym sagde ...

Kunne man ikke også kalde Sommer i Oktober for en sæsonbryg :-)

Anonym sagde ...

Nogen vil nok også kalde en stout for en vinter øl, og en hvede for en sommerøl, så det er vel også en slags sæson bryg :-)

Selv vil jeg sige at min sæson for hvede er meget kort, grænsende til 0 :-)