Som jeg skrev i mit sidste indlæg, så var det bare med at komme igang med at få noget malt gennem maltmøllen, og få brygget noget øl. Egentlig blev jeg grebet af trangen til at brygge allerede torsdag, men jeg opdagede til min skræk at jeg manglede noget humle, dybt skuffet blev planerne skrinlagt. Lørdag var der så gang i planerne igen, og jeg fandt en anden opskrift. Valget faldt på en Dark Mild Ale. En engelsk øltype, som er lav på alkohol men skulle være rig på maltsmag. En mild brown ale.
Men for nu at starte med begyndelsen, så skulle der jo knuses noget malt. Den forhåndenværende maskinkraft består i en billig batteriboremaskine af mærket Skil, og en ældgammel boremaskine af mærket Bosch. Ikke det optimale udgangspunkt. I vejledningen der fulgte med møllen står der at 150-300 omdrejninger er bedst, men det er svært at køre med så lave omdrejninger og bevare momentet. De indledende forsøg blev gjort med batteriboremaskinen, som det kan ses i sidste indlæg. Dette var en begrænset succes. Derfor stod Bosch'en af ældre model for skud. Det skal måske lige bemærkes at den er fra før der var noget der hed trinløs regulering og gearing af boremaskiner. Det vil sige, enten er den tændt eller slukket. Når den er tændt kører den stærkt. Ingen gearing medfører intet moment. Dårligt udgangspunkt. Nå men malt blev vejet af og boremaskinen sat i gang, forsøgsvis med pulserende tænd/sluk, for at holde omdrejningerne nede. Det lykkedes da også at få knust de knap 4 kilo malt jeg skulle bruge til dagens bryg. Næste spændende punkt med hensyn til dette var hvilken effektivitet jeg ville få i mit bryg.
Så til selve brygningen. Som skrevet var valget faldet på en Dark Mild, som skulle være en letdrikkelig brown ale, med lav alkohol. En rigtig hyggeøl. Brygprocessen forløb tilfredsstillende og effektiviteten endte på ~77%. Dette er perfekt i forhold til mine opskriftsberegninger, hvor jeg regner med en gennemsnitlig effektivitet på 76%. Tallet skulle gerne lidt højere op, det skulle være muligt at komme op på den gode side af 80%. Dette skal der eksperimenteres lidt mere med. Det kan også være at det er svært at få en høj effektivitet når der 'kun' er knap 4 kilo malt til 25 liter øl. Gæren der blev brugt var en White Laps - English Ale, WLP002. Den blev startet fredag aften (sent) i ~1,5 liter gærstarter med OG på ~1.040. Allerede lørdag formiddag kom der nogle forsigtige blop, da den blev tilsat til øllet lørdag aften var der skum på gærstarteren. Denne gær virker nem at have med at gøre. Jeg vil tro det er en parallel til SafAle S-04, bare som flydende gær. Jeg forventer at øllet er færdiggæret forholdsvis hurtigt, da OG lå på 1.038 og skulle ned til 1.012.
Desuden har jeg jo lovet en tilbagemelding på smagningen af min Weizenbock, Hvedeøl og ikke mindst min Krydderøl med kommen. Jeg kan løfte sløret så meget, at der er ikke noget af det der skal i kloaken. En mere detaljeret gennemgang kommer i næste indlæg.
Til sidst vil jeg da gerne lige henvise opmærsomheden på to ting. Odense Håndbryggerlaug er kommet i gang igen, og vores hjemmeside er blevet opdateret (det vil sige den har fået et minimum af indhold), det er jo undertegnede der er webmaster, og det har været lidt sløvt med at få opbygget siden, men nu er jeg da kommet i gang. En anden ting jeg vil gøre lidt reklame for er VM i Håndbryg. Hvem kunne ikke tænke sig at vinde et VM? Til de uindviede kan jeg afsløre at det drejer sig om de Vensysselske Mesterskaber i Håndbryg, men VM lyder bedre.
2 kommentarer:
Hej Søren
Jeg var lige så heldig, at Carsten i Vinens Verden havde en af dine krydderøl, som vi han udvekslede til mig! Glæder mig til at smage den! Jeg ville egentlig gerne høre lidt om dit bryggeri... for jeg ligger selv med tanken om at starte... hvor brygger du? og hvordan har du fået tilladelserne? Håber du vil hjælpe mig lidt :o)
hvad jeg ledte efter, tak
Send en kommentar