07 april, 2007

Om Sorte Rudolf kan danse?

Ja, det kan i tro, at han kan.
Det lærte han hurtigt af Lola,
så snart han var kommet i land.

Ovenstående er et citat fra en svensk folkevise, med tekst af Børge Müller. Og hvorfor nu det i en brygblog? Jeg er netop blevet færdig med mit første dobbeltbryg, og begge gik godt. Desuden har mine Schwarzbier projekter været lang tid undervejs, og i dag lykkedes det endeligt. Jeg startede kl. 6:00 i morges, og har netop sat spand 2 til gæring. Første øl i morges var 'Sorte Rudolf', som er en tysk schwarzbier. Jeg var færdig med denne øl cirka 11:20 og havde forkogt lidt vand for at være lidt på forkant med næste bryg. Bryg nummer 2 var 'Black Bear', endnu en tysk Schwarzbier, men lidt lysere (brun) end den første. Jeg startede op kl. 12:00. Denne bryg var afsluttet og sat til gæring cirka kl. 17:05. Jeg har i begge bryg brugt en lille smule citronsyre for at justere pH lidt ned. Effektiviteten på begge bryg kan jeg ikke klage over. På 'Sorte Rudolf' ramte jeg den forventede effektivitet på 76%. På 'Black Bear' have jeg sat forventningen til 75%, da der var hvedemalt i opskriften. Her ramte jeg 81%. Ganske flot, hvis jeg selv skal sige det.

Begge bryg er blevet placeret i den tidligere omtalte fryser med termostat, og temperaturen er sat til 11-12 grader. Dette fordi den ene gær er bedst ved 10-12 grader og den anden er bedst ved 11-14 grader. Jeg regner med at lade dem stå i cirka 1 uge, og derefter hælde dem begge på nye gærtanke. Derefter skal de vel stå i cirka 14 dage, for at gære færdig.

Da jeg ikke var sikker på at kunne nå at lave begge øl på en dag, havde jeg kun lavet gærstarter til den første af brygne. Gærstarteren blev, for første gang, lavet i 1 1/2 liter æblejuice, som jeg havde hældt i min Erlenmeyer kolbe. Gærstarteren blev lavet i går, og der var ikke kommet synlig aktivitet i kolben, med gærren havde da fået noget at leve af, så mon ikke den har fået et lille forspring. Den anden gær blev hældt direkte i gærspanden. Begge gære var vådgær fra White Labs, til de tekniske var den første en WLP830, German Lager og den anden var en WLP820, Oktoberfest Lager. Begge skulle give en ren og maltet smag.

Det værste med lager øl er at man skal vente så længe på resultatet.

De kommende dage står på flaskning af de to overgærede øl, som gerne skulle være gæret færdige.

Ingen kommentarer: