I går kom jeg hjem efter en meget spændende tur til Nørresundby, og Nørresundby Gymnasium. Her afholdt Thorkild Nielsen en workshop, som havde sit udspring i gær, men som også kom omkring mange andre emner.
Workshoppen startede fredag kl. 18, med gennemgang af smagsteknikker. Underviser var en af de lokale øldommere. Spændende gennemgang af lugt og smagsnuancer. Jeg tror aldrig jeg lærer dem alle, og efter en demonstration af meget små koncentrationer af smagsstoffer, blev det også meget tydeligt, hvor svært det må være at bedømme øl, til eksempelvis DM i Håndbryg. Efter endt undervisning gik turen til Søgaards Bryghus, med rundvisning på bryggeriet, og efterfølgende spisning. Af øl fik jeg smagt en 'Pearl of India IPA' og en Klosterbryg. Derefter kunne jeg godt mærke det havde været en lang dag, så jeg valgte at trække mig tilbage. Nogle enkelte fortsatte turen på 'The Wharf' og Cafe Tusindfryd (Der gik rygter om noget øl, der lugtede af tomat!?!).
Lørdag var den lange dag. Med undervisning fra kl. 9 til cirka 18. Samtlige biologilærer jeg har haft gennem tiderne ville være stolt af mig. Dagen bød på et væld af information. Vi kom omkring emner som pH måling, mikroskopering af gær, rendyrkning af gær på agarplade, sterilisering, teori om sukker og stivelse, måling af ølfarve (EBC) og måling af sukkerindhold. Desuden var der lidt laboratorieteknik, som kunne bruges af hjemmebryggeren. Når jeg har fået gennemgået og opfrisket de enkelte emner, vil jeg løbende lave indlæg i denne blog. Derefter var hjernen blevet fyldt, og det var tid til at forpleje maverne. Turen gik til Café Chic, som ligger for enden af Jomfru Ane Gade. Af øl blev det til en Westmalle Dubbel og en Leffe Blonde. Eferfølgende gik turen til London Pub, som er en hyggelig lille engelsk pub, med en stort udvalg i både udenlandske og danske øl. Jeg startede med en Samuel Smith Taddy Porter, og fik efterfølgende en mørk tjekkisk øl, som de havde på fad (navnet smuttede, men den smagte godt). Til at afrunde en meget hyggelig aften gik turen på 'The Wharf', hvor jeg fik en 'Nightmare Stout' fra fad. Denne stout kommer fra Nick Stafford's Hambleton Ale's. Så var det også blevet tid til at komme under dynen.
Sidste dag var søndag. Dagen begyndte kl. 10, og var planlagt til at slutte til middag. Vi begyndte med at gennemgå opfermentering af gær, fra celle til brugbar gærstarter. Desuden var der en diskussion om langtidsopbevaring af gær. Undervisningen sluttede af med en kort opsummering af weekendens emner, samt en spørgsmålsrunde. Derefter var det blevet tid til oprydning.
For mit eget vedkommende har det været en lærerig og spændende weekend. Mange ting kan jeg ikke umiddelbart bruge i praksis, men det har været med til at give en større forståelse af de teorier og mekanismer der ligger til grund for håndtering af gær. Der var også mange interessante diskussioner hen over bordene. Jeg vil da gerne benytte pladsen her til at sige tak til mine medkursister og ikke mindst Thorkild Nielsen for tilrettelæggelsen af kurset.
Meget mere fra denne workshop senere.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar